RAJČÁTKA
Rajčata
Biotin v rajčeti prospívá pokožce, vlasům i nehtům, kyselina listová podporuje krvetvorbu a vitamin C chrání srdce a posiluje imunitu.
Rajčata patří k nejrozšířenějším druhům zeleniny na světě, pochází z Peru a Ekvádoru a do Evropy se dostala v 16. Století. Rajčata se pěstují jako tyčkové a keříčkové, s celou škálou různých velikostí, tvar a barev.
Tato zelenina má nízkou energetickou hodnotu, je v ní mnoho vitaminu C, provitaminu A, dále pak niacin, vitaminy B, E, K, draslík, fosfor, vápník, hořčík. Má antibakteriální účinky, působí močopudně, pomáhá při ateroskleróze a tukové degeneraci jater. Obsahují lykopeny- karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny také propůjčují rajčatům červenou barvu, právě proto jsou nedozrálá rajčata na tuto látku poměrně chudá. Dále se v rajčeti nachází tyramin, což je látka, které působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává zlepšení nálady. Tato zelenina je také bohatá na antioxydanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.
Účinky na organismus:
- podporují tvorbu hemoglobinu
- pomáhají revmatikům a diabetikům
- působí preventivně proti infekcím
- starají se o zdravou pokožku
- zlepšují náladu
- podporují spánek
- posilují srdce
- povzbuzují tvorbu hormonů
- odstraňují zácpu
- chrání sliznice v celém těle
Rajčata bychom měli konzumovat nejlépe s trochou oleje, protože tak naše tělo může lépe vstřebat karoteny a jiné cenné substance rozpustné v tucích. Pro některé osoby je slupka těžko stravitelná, proto rajčata nejprve přelijeme horkou vodou a pak slupku snadno stáhneme.