MANGO
Mango
Mango je prastaré tropické ovoce, které uklidní vaše podrážděné nervy a pomůže vám ve stresových situacích. Umí toho ale mnohem více.
Mangovník pochází z východní Indie, dorůstá do výšky 25 m a jeho plody dosahují váhy až dva kilogramy. Mando má různou barvu- zelenou, žlutou, červenou, oranžovou a také různý tvar, nejčastěji oválně podlouhlý. Dužnina je šťavnatá, sladká, chutí připomíná broskev, uprostřed s velkou peckou.
Účinky na organismus:
- prevence infekcí a nachlazení
- chrání sliznice
- podporuje biosyntézu v buněčném jádře
- pomáhá při únavě očí
- dodává pokožce a vlasům barvu
- má uklidňující účinky
- dodává energii
- pomáhá při špatné usínání
Cenné je pro velký obsah vitaminu E, C, B a karotenu. Vitamin C posiluje buňky, vitamin A chrání sliznice, vitamin B je nepostradatelný pro syntézu bílkovin, podporuje dobré nervy a klidný spánek. Má také množství minerálních látek a stopových prvků- měď, hořčík, mangan, draslík a zinek- které mají vliv na hezké vlasy, pleť, kladně působí na štítnou žlázu a hormony.
Z manga se připravují chutné ovocné saláty, zavařuje se, zužitkovává se na pyré, vařené mango se používá jako příloha k masu a šunce, přidává se do dezertů a zmrzlinových pohárů. Slupka je nepoživatelná. Mango je v obchodech k dostání celoročně. Pecku můžeme zasadit do květináče a oživit si tak byt hezkou rostlinou.