JAHŮDKY
Jahody
Jahody chutnají snad každému, proto jsou vhodným a hlavně nenásilným prostředkem pro očistnou kúru, obsahují totiž detoxikační vitaminy.
Jahodník patří k čeledi růžovitých rostlin. Nejrozšířenější je v severním mírném pásmu, v Evropě, Asii a Americe. Jahody obsahují přes 80% vody, třísloviny, barviva, organické kyseliny, pektiny, vitamin C a E, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, mangan, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek. Když jahody dozrávají, vytváří se v nich antokyany, což je červené barvivo bohaté na karoten chránící plody před bakteriemi.
Třísloviny vážou jedovaté kovy ve střevech a pomáhají při plynatosti a průjmech. Bohatost kyseliny listové zaručuje správnou krvetvorbu a růst buněk a draslík zase odvodňuje a snižuje krevní tlak. Snad žádné tuzenské ovoce není tak bohaté na mangan jako právě jahody. Ten se postará o výživu nervů, vlasů a pokožky a o povzbuzení hormonů štítné žlázy. Je to také ideální ovoce pro očistnou kúru.
Účinky na organismus:
- posilují metabolismus
- prospívají srdci a cévám
- snižují horečku
- mají protizánětlivý a antiseptický účinek
- mírně projímají
- pomáhají při chudokrevnosti a dně
- prospívají při žlučových kamenech
- zbavují střeva jedovatých látek
- posilují imunitní systém
- podporují růst buněk
Z jahod se vyrábějí zavařeniny, kompoty, šťávy, zmrzliny, moučníky, poháry. Zralé jahody neskladujeme dlouho. Před uložením do ledničky je přikryjeme fólií, aby nezměkly a neprochladily se. U některých lidí mohou vyvolávat alergie projevující se puchýřky v ústech a na rtech, hlavně u jahod z dovozu, které bývají ošetřeny pesticidy, insekticidy, chemickými hnojivy a vosky